Houseways: Entrance Ways – Form Follows Function; طرق المداخل – الشكل يتبع الاختصاص

[I am very grateful to Arooba Al Mashikhi for this translation and to my colleagues Dr. Ali Mohamed Algryani, Dr. Amer Ahmed and Dr. Yasser Sabtan for additional assistance in translating.]

first published July 17, 2021

In an earlier essay, I discussed how rooms were arranged: Houseways: Entrance Ways – Form Follows Function

Houseways: Comparisons – Types of Rooms and Sightlines  — ناقشت طريقة تخطيط الغرف في مقال سابق

This essay is one of three related pieces about the interplay between behavior and space: how certain behaviors create a need for a certain kind of space (entryways), how a certain kind of space creates the need for certain behaviors (talking in the salle) and the intermix of house design and behavior (front doorways).

هذا المقال هو واحد من ثلاثة مقالات ذات صلة حول التفاعل بين السلوكيات والمساحة: كيف تخلق سلوكيات معينة حاجة لنوع معين من المساحة (المداخل) ، وكيف يخلق نوع معين من المساحة الحاجة إلى سلوكيات معينة (التحدث في الصالة) والتداخل بين تصميم المنزل وسلوكياته (المداخل الأمامية)

Several members of my family work in the fields of design and planning, so I grew up listening to a lot of talk about architectural details and the effective organization between and within buildings. A favorite mantra was: form follows function, meaning the purpose of the space determines the size and shape of the space.

يعمل العديد من أفراد عائلتي في مجالات التصميم والتخطيط ، لذلك نشأت وأنا أستمع إلى أحاديث كثيرة عن التفاصيل المعمارية والتنظيم الفعال بين المباني وداخلها. كان الشعار المفضل: الشكل يتبع الاختصاص ، بمعنى أن الغرض من المساحة يحدد حجم وشكل المساحة.

This is a good way to start to think of entrances to houses. When I first visited Dhofari houses I was surprised by the large space near the front door that leads to the main hall. The foyers were empty and, to me, unnecessary. Kids did not use the area to play in, no one sat there, there was no furniture except perhaps a rectangular side table pushed against the wall with a mirror above it or nearby – just a large empty space that had to be air-conditioned.

هذه طريقة جيدة للبدء في التفكير في مداخل المنازل. عندما زرت منازل ظفارية لأول مرة فوجئت بالمساحة الكبيرة بالقرب من الباب الأمامي المؤدي إلى القاعة الرئيسية. كان البهو فارغًا ، وبالنسبة لي ، كان غير ضروري. لم يستخدم الأطفال المنطقة للعب فيها ، ولم يجلس أحد هناك ، ولم يكن هناك أثاث باستثناء ربما طاولة جانبية مستطيلة يتم وضعها بمحاذاة الحائط مع مرآة تعلوها أو قريبة منها – مجرد مساحة فارغة كبيرة ومكيفة.

After more visits, I started to see the purpose and began to be very grateful for the entrance space as a helpful liminal space between being public (outside where everyone could see me) and private (in the salle in view of women and children).

بعد المزيد من الزيارات ، بدأت أرى الهدف وصرت أشعر بالامتنان الشديد لمساحة المدخل كمساحة محايدة مفيدة بين أن تكون في مكان عام (في الخارج حيث يمكن للجميع رؤيتي) ومكان خاص (في الصالة أمام النساء والأطفال).

To aggregate several dozen experiences, when I arrive at a house, I wear a dhobe (loose, Dhofari housedress) which is covered by a “head ababyah” (a large, black polyester square that is pulled over the head and drapes to cover my body down to the knees). It is often worn for short distances, such as from car to inside house or between neighbors’ houses; some older women wear it while shopping.

لأتمكن من جمع خبرات أكثر كنت عندما أزور منزل ، أرتدي ثوبًا (ثوبًا فضفاضًا ظفاريّا) مغطى بـ “عباية الرأس” (مربع كبير من البوليستر الأسود يتم سحبه فوق رأسي وستائر لتغطية الجسد حتى الركبتين). غالبًا ما يتم ارتداؤه لمسافات قصيرة مثل من السيارة إلى داخل المنزل أو بين منازل الجيران وترتديه بعض النساء الأكبر سناً أثناء التسوق

If the front door is open, I call out to show that I am there, step into the foyer, take off “head ababyah” and put it in my purse, check that my lossi (headscarf) is covering my hair, then walk into the salle. If the door is locked, I ring the bell and when it is answered, there is usually one woman with a group of children behind her who have come to see who it is. The woman will welcome me, but not ask me questions, and shoo the children away. She will stay back a few feet and not give any pressure such as saying “everyone’s waiting for you!” as I check that I am ready to go into the salle. When I start to move, she will walk to the opening of the salle with me and sit in her place. Once in the salle, all eyes will turn to me and there are sometimes questions and explanations as to who I am as I walk in a circle, greeting each woman and shaking her hand, then I find a place to sit and get ready to talk.

إذا كان الباب الأمامي مفتوحًا ، فأنا أرفع صوتي ليعرفوا أنني هناك وادخل البهو ، وأخلع “عباءة الرأس” وأضعها في حقيبتي ، وأتحقق من أن غطاء الرأس يغطي شعري ، ثم أدخل الصالة. إذا كان الباب مقفلاً ، أقرع الجرس وعندما يتم الرد، عادة ما تكون هناك امرأة واحدة مع مجموعة من الأطفال خلفها يأتون ليروا من الزائر. سترحب بي المرأة ، لكنها لا تسألني وتبتعد عن الأطفال. ستبقى إلى الخلف بضعة أقدام ولن تمارس أي ضغط مثل قول “الجميع في انتظارك!” عندما أتحقق من أنني جاهز للدخول إلى الصالة. عندما أبدأ في التحرك ، سوف تمشي معي إلى فتحة الصالة وتجلس في مكانها. بمجرد وصولي إلى الصالة ، ستلتفت كل العيون إليّ وهناك أحيانًا أسئلة وتفسيرات حول من أنا بينما أسير في دائرة ، أحيي كل امرأة وأصافحها ، ثم أجد مكانًا للجلوس واستعد للحديث.

The large, empty foyer uses gives me the chance to move from outside presentation (shapeless black figure) to inside (still shapeless but brightly colored). I can check my hair and lipstick, smooth down my dhobe and get ready to be part of the conversation. Even if there is a wedding party with over 50 women in the house, the foyer is empty and women who are further down the hallway will not come to say “hello,” until I have moved away from the door area.

تتيح لي استخدامات الردهة الكبيرة الفارغة الفرصة للانتقال من العرض التقديمي الخارجي (سواد غير واضح المعالم) إلى الداخل (لا يزال غير واضح المعالم ولكن بألوان زاهية). يمكنني التحقق من شعري وأحمر الشفاه وترتيب شعري والاستعداد للمشاركة في المحادثة. حتى لو كان هناك حفل زفاف مع أكثر من 50 امرأة في المنزل ، فإن البهو فارغ ولن تأت النساء اللواتي يجلسن في نهاية الردهة ليقولن “مرحبًا” ، حتى أبتعد عن منطقة الباب.

The area makes me think of texts from the 1800s and 1900s in which there are depictions of women going into a small dressing room to take off their wraps and change into dancing shoes such as Katherine Mansfield’s “Her First Ball.” It’s public, women in the hallway can see me and sometimes children stand nearby, but also private in that I am not expected to make small talk or answer questions.

المنطقة تجعلني أفكر في نصوص من القرن التاسع عشر والتسعينيات حيث توجد صور لنساء يذهبن إلى غرفة خلع الملابس الصغيرة لخلع لفافاتهن وتغيير الأحذية الراقصة مثل “حفلتها الراقصة الأولى” لكاثرين مانسفيلد. إنه مكان عام حيث يمكن للنساء في الردهة رؤيتي وأحيانًا يقف الأطفال في مكان قريب ، ولكنه أيضًا مكان خاص حيث لا يُتوقع مني إجراء محادثة قصيرة أو الإجابة على الأسئلة.

When I leave the house, the space again is useful as, after I say my goodbyes, step out of the salle and into the foyer, I have a moment to get my “head ababyah” back on, check my phone and get out my car keys. Perhaps my friend will come stand with me, to walk to the portico with me to wave goodbye, but the talk is easy: “say hello to your mother for me” and “I hope you have a nice weekend” sort of phrases.

عندما أغادر المنزل ، تكون تلك المساحة مفيدة مرة أخرى ، بعد أن أودعهم ، أخرج من الصالة إلى الردهة ، لدي لحظة لأعيد ارتداء “عباءة الرأس” ، والتحقق من هاتفي وأخرج مفاتيح السيارة. ربما تأتي صديقتي لتمشي معي إلى الرواق للتلويح بالوداع ، ويكون الحديث سهل: “سلّمي على والدتك”  و “أتمنى أن تحظى بعطلة نهاية أسبوع سعيدة” وهكذا عبارات.

At the end of a wedding party, there might be several women standing near the door waiting for a car to drive them home, but there is plenty of space even with children running about. And there are no expectations of doing formal greetings; when I walk into the foyer, I don’t have to say ‘hello’ to each woman. We see each other and shift to give room for whoever is leaving to get to the door, but we don’t have to interact.

في نهاية حفل الزفاف ، قد يكون هناك العديد من النساء الواقفات بالقرب من الباب في انتظار سيارة لتوصيلهن إلى المنزل ، ولكن هناك مساحة كبيرة حتى مع وجود أطفال يركضون. ولا توجد توقعات للقيام بتحيات رسمية ؛ عندما أمشي في الردهة ، لا يتعين علي أن أقول “مرحبًا” لكل امرأة. نرى بعضنا البعض ونفسح المجال لمن يغادر للوصول إلى الباب ، لكن لا يتعين علينا التواصل معا.

Thus, it’s a space that is used only for a few moments of time several times during the day but is necessary given common Dhofar behaviors. A large foyer is needed not because there are usually more than five small children living in one house, but the fact that children love to run to the door when someone knocks (or are sent to see who it is) and often stand near the door to look at a person arriving or leaving.

وبالتالي ، فهي مساحة تُستخدم فقط لبضعة لحظات عدة مرات خلال اليوم ولكنها ضرورية نظرًا للسلوكيات الشائعة في ظفار. هناك حاجة إلى بهو كبير ليس لأن هناك عادة أكثر من خمسة أطفال صغار يعيشون في منزل واحد ، ولكن حقيقة أن الأطفال يحبون الركض إلى الباب عندما يقرع أحدهم الباب (أو يتم إرسالهم لمعرفة من هو) وغالبًا ما يقفون بالقرب من الباب للنظر إلى شخص قادم أو مغادر.

As children like to be together, they might all gather in the entrance way when school age children are leaving. Mini-vans/buses come into or next to the hosh as children don’t usually walk to and wait at a bus stop since it is often very hot. With a large foyer, there is space for the mom, the children who are going to school and young children to all wait inside where it is cool. Or the space can be used by a group of sisters waiting for a car to take them shopping or visiting relatives so they don’t have to stand outside the house in view of the neighborhood.

نظرًا لأن الأطفال يحبون أن يكونوا معًا ، فقد يتجمعون جميعًا في طريق المدخل عندما يغادر الأطفال في سن المدرسة. تأتي السيارات العائلية الصغيرة / الحافلات إلى أو بجوار الحوش حيث لا يمشي الأطفال عادةً إلى موقف الحافلات وينتظرون لأن الطقس غالبًا ما يكون شديد الحرارة. مع بهو كبير تكون هناك مساحة للأم والأطفال الذين يذهبون إلى المدرسة والأطفال الصغار ينتظرون جميعًا بالداخل حيث يكون الجو أبرد. أو يمكن استخدام المساحة من مجموعة أخوات ينتظرن سيارة لاصطحابهن للتسوق أو زيارة الأقارب حتى لا يضطررن إلى الوقوف خارج المنزل أمام الحي.

[There is a difference between houses in towns and in the countryside, as rural houses usually have a dekka, seating area in the front or side of the house which means you are on display as soon as you leave the car.]

(هناك فرق بين المنازل في المدن والريف ، حيث تحتوي المنازل الريفية عادةً على دكة ، ومنطقة جلوس في مقدمة المنزل أو بجانبه ، مما يعني أنك مقابلهم بمجرد مغادرتك السيارة)

(photo above: mirror in entry way; photo below: mirror in entry way to the left, ahead to the left is entry to salle, ahead to the right is doorway of short hall leading to majlis – both photos taken by informants and used with permission)

(الصورة أعلاه: مرآة في طريق الدخول ؛ الصورة أدناه: المرآة في طريق الدخول إلى اليسار ، والأمام على اليسار مدخل الصالة ، والأمام على اليمين مدخل الممر القصير المؤدي إلى المجلس – تم التقاط الصورتين من قبل المخبرين وقمت بنشرها مع الإذن للإستخدام.

ta - hall