Houseways: Who Visits Which Rooms? – التقاليد المتبعة في ترتيب المنازل: أي حجرة يحق للشخص الجلوس فيها؟

I am very grateful to Arooba Al Mashikhi for her work in translating some of my essays about houses in Dhofar.

click here to see original post:  July 10, 2021

Upper-class, English, Victorian-era homes had a set of rooms for children which would include a day nursery, night nursery, schoolroom, bathroom and the nanny’s room. In present-day America, a middle-class child might play on the kitchen floor while a parent is cooking, do homework on the dining room table, watch TV in a basement rec room, sit by the fire in a den or study, i.e. sit in different rooms for different purposes during one day.

كانت منازل الطبقة العليا الإنجليزية في العصر الفيكتوري تحتوي على مجموعة من الغرف للأطفال والتي تشمل حضانة نهارية وحضانة ليلية ، وغرفة مدرسية ، وحمام وغرفة للمربية. أما الان في أمريكا ، قد يلعب طفل من الطبقة المتوسطة على أرضية المطبخ أثناء قيام أحد الوالدين بالطهي  أو أداء واجباته المنزلية على طاولة غرفة الطعام  أو مشاهدة التلفزيون في غرفة الاسترخاء في الطابق السفلي ، أو الجلوس أو الدراسة بجانب الموقد في غرفة الطعام أي الجلوس في غرف مختلفة لأغراض مختلفة خلال يوم واحد.

Whereas young Dhofari children spend most of their in-door time in their parent’s bedroom and the salle. When they are close to puberty they will move to their own bedroom or a room with several children who are the same gender and around the same age. Children are only in the majlis in the presence of adults and for a reason, for example an uncle is visiting or they are working with a tutor.

في حين أن الأطفال في ظفار يقضون معظم وقتهم في المنزل في غرفة نوم والديهم وفي الصالة. عندما يقتربون من سن البلوغ ، ينتقلون إلى غرفة نومهم الخاصة أو غرفة بها العديد من الأطفال من نفس الجنس وفي نفس العمر تقريبًا. يتواجد الأطفال في المجلس فقط بحضور الكبار ولسبب ما ، على سبيل المثال ، عندما يقوم العم أو الخال بزيارة أو عند دراستهم مع معلمهم.

Dhofari children spend a lot of their free time out of the house once they can walk: in the hosh if younger than 3 or 4, then in front/ near house, then within the neighborhood in mixed gender/ mixed age groups until close to puberty. They also know the salle or majlis of many houses (grandparents, uncles/ aunts and older siblings) but will usually not play/ hang out in a cousin’s bedroom, although they might sleep there if it is an overnight visit. Children sleeping over at relatives’ houses is common, even among families which live close to each other. For example, when one female Dhofari friend was sick, she sent her child to stay for two weeks with her parents who live nearby.

يقضي الأطفال في ظفار الكثير من أوقات فراغهم خارج المنزل بمجرد أن يتمكنوا من المشي: في الحوش إذا كان أصغر من 3 أو 4 سنوات ، ثم أمام أو بالقرب المنزل ، ثم داخل الحي في مجموعات مختلطة الجنس والأعمار حتى قرب سن البلوغ . إنهم يعرفون أيضًا الصالة أو المجلس للعديد من المنازل (الأجداد والأعمام / العمات والأشقاء الأكبر سنًا) ولكنهم عادة لا يلعبون أو يتسكعون في غرفة نوم ابن عمهم ، على الرغم من أنهم قد ينامون هناك لليوم التالي إذا كانت زيارة ليلية. إن نوم الأطفال في منازل الأقارب أمر شائع ، حتى بين العائلات التي تعيش بالقرب من بعضها البعض. على سبيل المثال ، عندما كانت صديقة ظفارية مريضة ، أرسلت طفلها للإقامة لمدة أسبوعين مع والديها اللذين يعيشان في مكان قريب.

As children grow older, they experience the same house differently as the use of rooms is linked to both gender and age. For example, a Gibali girl visiting her paternal uncle’s house: as a baby she might be taken into the majlis by her father who is holding her; as a five-year old, she might spend the visit playing outside with male and female cousins; as a 14 year old, she might sit in the salle with her mom and older sisters. If she marries a cousin from this family, she will be expected to go into the majlis when there are visitors to bring tea and, perhaps, sit and visit.

مع تقدم الأطفال في العمر ، يعيشون في نفس المنزل بشكل مختلف حيث يرتبط استخدام الغرف بكل من الجنس والعمر. فعلى سبيل المثال ، عند زيارة فتاة جبالية منزل عمها: كطفلة قد يمسك والدها يدها ويحملها إلى المجلس ؛ وعندما تبلغ من العمر خمس سنوات ، قد تقضي الزيارة تلعب في الخارج مع أبناء عمومتها من الذكور والإناث ؛ وعندما تبلغ من العمر 14 عامًا ، قد تجلس في الصالة مع والدتها وأخواتها الأكبر سنًا. وإذا تزوجت من ابن عم من هذه العائلة ، فمن المتوقع أن تذهب إلى المجلس عندما يكون هناك زوار لإحضار الشاي ، وربما للجلوس والزيارة.

Further, men experience houses differently according to what his relationship is with the house owners. A boy will spend time in the salle of relatives’ houses when young and the majlis when older but there are many variables. For example, a 25-year-old Gibali man with three sisters (A, B and C) would have different visiting patterns depending on who owns/ controls the house that the sister lives in. He visits sister A in her salle because A and her husband own their own home and visits sister B in her salle because B married a cousin, thus the other women in the salle are his relatives. But he visits sister C in the majlis because C lives in her husband’s father’s home who are not relatives, so the salle is for C’s mother- and sisters-in-law.

فضلا عن ذلك، يستشعر الرجل المنازل بشكل مختلف وفقًا لعلاقته مع أصحاب المنزل، حيث يقضي الصبي وقتًا في الصالة بمنزل الأقارب عندما يكون صغيراً وفي المجلس عندما يكبر ولكن هناك متغيرات كثيرة. فعلى سبيل المثال ، سيكون لرجل جبالي يبلغ من العمر 25 عامًا ولديه ثلاث أخوات (أ ، ب ، ج) أنماط زيارة مختلفة اعتمادًا على من يملك / يتحكم في المنزل الذي تعيش فيه الأخت. فيزور الأخت (أ) في صالتها لأنها هي وزوجها يمتلكون منزلهما الخاص بهما ويزور الأخت “ب” في صالتها لأن “ب” تزوجت من ابن عمها ، فباقي النساء في الصالة هم من أقاربه. ولكنه يزور الأخت (ج) في المجلس لأن (ج) تعيش في منزل والد زوجها وهم ليسوا أقارب ، لذلك فإن الصالة مخصصة لوالدة زوجها وأخواته.

In a similar way, a married man who visits his wife when she is at her parent’s house might sit in the salle (if he is closely related to her family) or the majlis (if he is not). As most Dhofari women stay with their mother or an older sister for 40 days after the birth of their first child, a husband’s behavior is on display. All the female relatives of the new mother will know how often he visits, how long he stays and what he brings with him. This information is passed on to the general community, for example when a general question such as “how is the new mom doing?” is answered with, “fine, alhamdulillah, and her husband came every day to visit in the majlis,” his reputation (and the reputation of his family) is increased. This is a man who respects his wife and takes his responsibilities seriously. When the sister of one friend had her first baby, the family tried not to use the majlis at certain times so the husband could visit his wife and baby in privacy.

وبطريقة مماثلة ، يمكن للرجل المتزوج الذي يزور زوجته عندما تكون في منزل والديها أن يجلس في الصالة (إذا كان على صلة وثيقة بأسرتها) أو في المجلس (إذا لم يكن كذلك). ونظرًا لأن معظم النساء الظفاريات يبقين مع أمهن أو أختهن الكبرى لمدة 40 يومًا بعد ولادة طفلهن الأول ، فإن سلوك الزوج يكون على مرأى من الجميع. فستعرف جميع قريبات الأم الجديدة عدد المرات التي يزورها ، ومدة إقامته وما الذي يجلبه معه عند الزيارة. وتنقل هذه المعلومات إلى المجتمع العام ، فعلى سبيل المثال عند طرح سؤال عام مثل “كيف حال الأم الجديدة؟” تكون الإجابة: “بخير ، الحمد لله ، وزوجها يأتي كل يوم لزيارتها في المجلس” ، فتزداد شهرته (وسمعة عائلته). فهذا رجل يحترم زوجته ويأخذ مسؤولياته على محمل الجد. وعندما رزقت أخت أحد الأصدقاء بمولودها الأول ، حاولت الأسرة عدم استخدام المجلس في أوقات معينة حتى يتمكن الزوج من زيارة زوجته وطفله في خصوصية.

(photo of majlis by informant, used with permission)

 (صورة للمجلس التقطها أحد مقدمي المعلومات، وعرضت بعد الموافقة)